Opening media image

Nationaal Museum van Wereldculturen / Wereldmuseum Rotterdam

Algemeen Directeur

Nederland

De musea

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal, het Wereldmuseum in Rotterdam en Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea over mensen.

Zij willen inspireren tot een open blik op de wereld en bijdragen aan wereldburgerschap. Gezamenlijk tonen zij de meest cultureel diverse collectie van Nederland en laten zo zien wat ons wereldwijd als mensen verbindt.

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde zijn op 1 april 2014 gefuseerd tot de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Op 1 mei 2017 zijn het NMVW en de Stichting Wereldmuseum Rotterdam (WMR) een samenwerkingsverband aangegaan.

Middels een personele unie op het niveau van bestuur, management en toezicht zijn de vier musea samen een museale familie geworden.

De musea hebben dezelfde missie, visie, kernwaarden, programmalijnen en huisstijl. Tentoonstellingen worden op meerdere locaties getoond. Het samenwerkingsverband functioneert als een museum met vier locaties.

Bij de musea werken in totaal zo’n 300 medewerkers. Het totale budget bedraagt circa 31 miljoen euro.

19de

eeuw opgericht

464.000

bezoekers in 2019

450.000

voorwerpen in de collectie

Functie

De raad van toezicht van het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Wereldmuseum Rotterdam is op zoek naar een algemeen directeur en tevens voorzitter van de directie.

Je werkt in een collegiale directie - samen met de inhoudelijk directeur - en onderschrijft de vastgestelde visie en uitwerking van de maatschappelijke en culturele rol van de musea en het beleid met betrekking tot dekolonisatie, restitutie, diversiteit en inclusie. Je bent je daarbij bewust van het inhoudelijk belang van dergelijke musea binnen de museale wereld.

Je bent een ondernemende leider die bindt en verbindt. Het zakelijke en commerciële aspect, waaronder de interne bedrijfsvoering, het externe relatiebeheer en stakeholdermanagement zijn je primaire aandachtsgebieden.

Nadrukkelijke aandacht heb je voor het bouwen van een wendbare en toekomstbestendige organisatie waarin medewerkers zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Een positieve werksfeer, waarin respect en erkenning centraal staan met oog voor de menselijke maat. 

Functie-eisen

Ervaring 

Als leidinggevende in publiek-maatschappelijke en/of kennisintensieve organisatie met professionals.

Visie

Lef om instelling te positioneren in museale landschap.

Debat

Inleving en relativeringszin bij deelname aan publieke discours.

Diversiteit

Ervaring met het bevorderen van inclusie en meerstemmigheid.

Boegbeeld

Netwerker naar stakeholders op regionaal en (inter)nationaal niveau.

Management

Ondernemende en bedrijfsmatige directeur die kansen verzilvert en focus aanbrengt.

Leiderschapsstijl

Biedt ruimte, brengt synergie, maar stuurt en pakt door waar nodig.

Team player

‘Pur sang’ , zet en houdt anderen in positie.

Stijl

Benaderbaar, samenwerkingsgericht, open, reflectief en inlevend vermogen.

Salaris

Beloning conform Governance Code Cultuur.

Verdere informatie
Deze procedure wordt begeleid door Pieter Cortenbach en Janneke van Golen van Vanderkruijs, partner in executive search. Voor meer informatie belt u naar 020-7267272.

U kunt uw interesse kenbaar maken door een motivatie en actueel cv te sturen naar museum@vanderkruijs.com.

Vanderkruijs executive search
Vanderkruijs is al jaren een toonaangevend bureau voor executive search en leiderschapsontwikkeling voor organisaties, instellingen en bedrijven die staan voor maatschappelijke impact.

Ons team bestaat uit negen ervaren consultants met een cultureel diverse achtergrond ondersteund door een team van research consultants alsmede uit een professioneel backofficeteam voor een optimale logistieke en administratieve ondersteuning.

Wat ons betreft winnen drijfveren en persoonskenmerken het van competenties en ervaring, Vanderkruijs staat voor “connecting identities” met een sterk accent op het digitalisering, gender & culturele diversiteit en next generation leiderschap. 

Beeldmateriaal afkomstig van NMVW/WMR

Picture

De reactietermijn voor deze vacature is gesloten

Vanderkruijs Executive Search

Pieter Cortenbach

Pieter Cortenbach

020 72 67 272

museum@vanderkruijs.com