Het bestuur
De gemeenteraad van de gemeente Zaanstad bestaat uit 39 leden, verdeeld over 14 fracties.
De huidige coalitie wordt gevormd door POV, PVDA, VVD, ROSA, GL en CDA. Deze partijen hebben elk één wethouder afgevaardigd in het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) en vormen samen een ambitieus college.
In het coalitieakkoord `Slagen Maken` zijn de volgende 7 gemeentelijke opgaven geformuleerd:
1. Verstedelijking
2. Economie
3. Kansengelijkheid
4. Duurzaamheid
5. Veiligheid
6. Gezondheid
7. Samen werken aan Zaanstad
Bij de groei van Zaanstad ligt daarin de focus op kwaliteit. Met nieuwe, betaalbare en betere woningen, meer groen, meer bewegingsmogelijkheden, klimaatadaptief, betere voorzieningen, met ruimte voor banen en bedrijvigheid en met een goede woonwerkbalans.
Waar de wieg staat mag in Zaanstad geen invloed hebben op de kansen die je krijgt op goed onderwijs en een passende baan. Zodat de Zaankanters van nu en in de toekomst het pad kunnen uitstippelen dat ze voor ogen hebben. Zie ook: Coalitieakkoord - Gemeente Zaanstad.
De directie
De ambtelijke organisatie telt op dit moment bijna 1.800 medewerkers georganiseerd volgens een matrix-principe met 6 opgavemanagers en 5 gebiedsmanagers.
Je maakt onderdeel uit van een driepersoons directie, samen met de andere concerndirecteur en de gemeentesecretaris die jouw direct leidinggevende is. Bijgaand organogram geeft hierin een overzichtelijk beeld Organisatiestructuur-Zaanstad.png
De concerndirectie speelt een cruciale rol bij de vertaling van de bestuurlijke ambities naar de ambtelijke uitvoering. De leden van de concerndirectie hebben ieder zijn/haar eigen aandachtsgebieden, maar zien het als hun gezamenlijke taak om richting en sturing te geven aan zowel de maatschappelijke- als de organisatieontwikkelingsthema’s.
De komende jaren zullen de ambities en de groei van de gemeente een behoorlijke impact hebben op de organisatie en de inwoners van Zaanstad. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in de (stedelijke) samenleving, de decentralisatie van overheidstaken én bezuinigingen. De beperkte middelen en schaarste aan capaciteiten, vragen om een innovatieve en creatieve aanpak, maar ook om het stellen van prioriteiten en keuzes durven maken.
Ontwikkeling organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit betrokken medewerkers die houden van hun vakgebied en gemotiveerd zijn om maatschappelijke vraagstukken op te pakken. De cultuur is informeel en wordt gekenmerkt door korte lijnen, Zaanse hoffelijkheid en gezamenlijkheid.
De komende periode zal de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie de nodige aandacht vragen. Uitgangspunt is een toekomstbestendige en wendbare organisatie, die anticipeert en inspeelt op wat zich voordoet in Zaanstad, zodat zij mee kan in de schaalsprong van de stad.
Dat vereist dat de gemeente zich flexibel organiseert, domein-overstijgend samenwerkt en vooral co-creëert met bewoners, inwoners en organisaties in de stad. Enkele randvoorwaarden daarbij zijn bedrijfsvoering en dienstverlening op orde en slimmer gebruik maken van data (sturingsinformatie).
Maar ook opgavegericht werken (in verschillende vormen) en het doorzetten van het lerend vermogen van de medewerkers zijn belangrijke onderdelen van deze organisatieontwikkeling. Dit vraagt een continue investering in het leiderschap. Hiervoor is een visie geformuleerd waarin de (in) formele leiders binnen de gemeente Zaanstad het voortouw nemen.
Visie op Zaans leiderschap
Zaans leiderschap gaat over waardengedreven leiderschap. In Zaanstad we op zoek naar verdieping en aandacht voor de effectiviteit van ons collectieve leiderschapsgedrag.
Goed leiderschap helpt de medewerkers om in rust te kunnen functioneren en zich te ontwikkelen, zodat we met elkaar het juiste doen voor de stad. Ons waardengedreven leiderschap vullen wij in met de onderstaande drie principes die wij als organisatie belangrijk vinden en waar wij voor staan in onze samenwerking:
1. Zaanse leiders tonen inclusief leiderschap, met een open en nieuwsgierige houding.
2. Zaanse leiders houden eigen (team) belang en algemeen (organisatie) belang in balans.
3. Zaanse leiders nemen verantwoordelijkheid en bespreken conflicten en dilemma's constructief: ook als dat ongemakkelijk is.