Door van Avans een werkwoord te maken claimen we onze ambitie en trots”. Bij het werken aan de ambities zijn drie kernwaarden leidend: maatschappelijk betrokken, ambitieus en persoonlijk. Deze drie eigenschappen zijn typerend voor de identiteit van Avans. Ze vormen het DNA van deze hogeschool.
In de strategie ‘Ambitie 2025’ legt Avans focus op onderwijs, samenwerken en onderzoek, de organisatie, technologie en data. Met alle ontwikkelingen veranderen onderwijsbehoeften. Een toenemende behoefte aan zelfontplooiing en flexibiliteit roept op tot een vraaggericht relevant onderwijs dat al lerend samen met werkveld en samenleving wordt vormgegeven.
Vanaf september 2024 volgen alle studenten bij Avans flexibel onderwijs. Op dit moment werkt Avans aan ‘Ambitie 2040’ die de verdere doorontwikkeling van Avans als kennisinstituut vorm geeft.
Organisatie
Avans Hogeschool wordt bestuurd door het College van Bestuur (CvB): Jacomine Ravensbergen (waarnemend voorzitter College van Bestuur), Arlène Denissen (lid) en twee bestuurders ad interim. De Raad van Toezicht ziet toe op de besturing van de hogeschool, controleert of het CvB het beleid naar behoren uitvoert en is tevens klankbord voor het CvB.
Avans kent een medezeggenschapstructuur waarbij op centraal niveau de Avans Medezeggenschapsraad (AMR) de belangen van studenten en medewerkers in de formele besluitvorming behartigt.
Op het niveau van de academies, de diensten en de Centres of Expertise vormen de decentrale raden (AR, DR en CoE Raad) de medezeggenschap. Op opleidingsniveau zijn de opleidingscommissies (OC) actief.
De ruim 3.800 medewerkers zijn werkzaam in een platte organisatie waarbij kleinschalig organiseren een belangrijke factor voor de goede resultaten van Avans is. Avans past het principe van zelforganisatie toe. In het kader van Ambitie 2025 zijn met ingang van studiejaar 2022/2023 bestaande academies opnieuw geclusterd.
Het doel van deze clustering is om studenten de mogelijkheid te bieden 25% van hun opleiding in te vullen met verdiepende of verbredende modules, ook bij andere opleidingen. Het streven is om studenten substantiële interdisciplinaire ervaringen op te laten doen. Door dit nieuwe model zijn de lijntjes korter hetgeen de onderlinge samenwerking bevordert.
Tevens is per 1 september 2022 per zwaartepunt een transsectoraal Centre of Expertise (CoE) gestart, namelijk ’Perspectief in Gezondheid’, ‘Veiligheid en Veerkracht’, ‘MNEXT (Materialen- en energietransitie)’ en ‘Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap’.
Naast de CoE’s heeft Avans twee expertisecentra die een sectorale focus hebben: het Centre of Applied Research for Art, Design and Technology (CARADT) en het Expertisecentrum Future-Proof Education. Dwars door de CoE’s/EC’s loopt het programma Applied AI.
Dit AI-programma kent een programmatische aansturing, is verbonden met cross-sectorale en sectorale programma’s en is met de hubs ‘Data-Science’, ‘AI innovation Lab’ en ‘ELSA Lab’ in de CoE’s verankerd.
Stichting Avans kent vier deelnemingen: Avans Contractactiviteiten BV (100%), Avans Hogeschool BV (100% deelneming van Avans Contractactiviteiten BV, werknaam Avans+), Stichting Juridische Hogeschool Avans–Fontys (50%) en Stichting Associate Degrees Academie Avans-HZ (80%).
De meerjarenstrategie en de organisatiestructuur zijn te vinden op de website van Avans.